Fullskärm

/

3 januari, 2016

Åsa, Caroline och Jenny
Åsa Myhr, Caroline Engberg, Jenny Andersson
Landskapsarkitekter LAR/MSA Tengbom

Upprustning av Bergshamra Torg

En kall men fin vinterdag fotograferade jag Bergshamra torg tillsammans med Åsa Myhr från Tengbom. Vi hade tur med vädret, låg sol och frost skapade vackert ljus att fotografera i. Bostadsstiftelsen Signalisten kontaktade Tengbom med önskemål om en större renovering av Bergshamra torg. Dom önskade ett trivsamt torg där besökare väljer att träffas. Det fanns även önskemål om att behålla och locka till sig nya hyresgäster som kan erbjuda service åt besökande och boende i området. Målet var att skapa en social och hållbar plats där människor trivs och umgås.

bergshamratorg_04 bergshamratorg_03 bergshamratorg_02 bergshamratorg_01

10 november, 2015

Emma Jonasson
Emma Jonasson
Landskapsarkitekt LAR/MSA
Mårten Setterblad
Mårten Setterblad
Landskapsarkitekt LAR/MSA

Drakenbergsparken

Det är alltid roligt att få fotografera en helt nygjord lekpark. Emma Jonasson och Mårten Setterblad på Nyréns Arkitektkontor har förnyat Drakenbergsparken i Tantolunden. Nyréns landskapsarkitekter har arbetat med upprustning och ombyggnad av parken från program till färdiga bygghandlingar. Uppdraget är utfört åt Stockholms Stad, Trafikkontoret och Södermalms Stadsdelsförvaltning. Så här säger Nyréns själva om projektet: Parken har fått ett helt nytt utseende med stora öppna ytor och ett för Sverige unikt klätterlandskap. Den stora plåtdraken som utformades av konstnären Ulf Sucksdorff 1975 är kvar och har fått nya drakägg som lyser i mörkret. Barn och unga fyller nu parken som får toppbetyg. Vi vill att människor i alla åldrar från hela Stockholm ska kunna hänga i Drakenbergsparken så vi skapade en öppen och tillåtande plats där man kan leka, sola, grilla och umgås.

drakenbergsparken_04 drakenbergsparken_03 drakenbergsparken_02 drakenbergsparken_01

23 oktober, 2015

Lena Hildeman
Lena Hildeman
Ljusdesign Bjerking

Vanadislundens vattenreservoar

Ritad av Gustaf Améen och uppfördes under åren 1913–1918, på en äldre grund. En blåsig natt i oktober stod jag högst upp i Vanadislunden och upplevde känslan av att vara förflyttad i tiden. Den stora tegelbyggnaden kändes som en riddareborg högst upp på berget. Jag hade fått uppdraget att fotografera från ljusdesigner Lena Hildeman på Bjerking. Så här beskriver hon själv sitt uppdrag. Det var en fin byggnad att få jobba med, högt uppe på Vanadisbergets topp; att lyfta fram de tunga volymerna, tornen som strävar uppåt och det rödbruna helsingborgsteglet (likadant som i Markuskyrkan i Björkhagen); att få medverka till att lyfta fram en dold pärla bland Stockholms byggnadsverk, som förhoppningsvis fler kan bli varse nu. Och inte minst att få bidra till en tryggare och trivsammare park. Beställare Stockholms stad.

vanadisvatten_04 vanadisvatten_03 vanadisvatten_02 vanadisvatten_01

22 september, 2015

Anna Edvinsson
Anna Edvinsson
Landskapsarkitekt MSA
Eskilstuna Kommun

Fristadstorget

På uppdrag av Anna Edvinsson på Eskilstuna kommun har jag fotograferat Fristadstorget. Det uppmärksammades på Arkitekturgalan med nominering till Sienapriset 2015. Ur juryns motivering till nomineringen: ”Fristadstorget har formats utifrån en stor förståelse för livet i staden. De många människor som rör sig över torget och det faktum att många väljer att stanna, visar att idén om att skapa en mångfald av möjligheter för rörelse och vistelse fungerar.” – Det känns fantastiskt roligt att Fristadstorget valdes ut som en av Sveriges bästa utemiljöer 2015, säger Anna Edvinsson, landskapsarkitekt och den som ansvarat för gestaltningen av Fristadstorget.

fristadstorget_04 fristadstorget_03 fristadstorget_02 fristadstorget_01

26 augusti, 2015

Björn Thyberger
Björn Thyberger
Arkitekt SAR/MSA
Erséus Arkitekter

Scenkonstmuseet

Tillsammans med Björn Thyberger på Erséus Arkitekter har jag fotograferat det nya Scenkonstmuseet på Sibyllegatan 2. Byggnaden som uppfördes på 1640-talet fick sin nuvarande form under 1700-talet, kallas även Kronobageriet efter sin ursprungliga funktion som militärens bageri. Bageriverksamheten pågick oavbrutet till 1958. 1979 flyttade Musikmuseet in efter en genomgripande ombyggnation under Kjell Abramson arkitektkontor. Erséus är idag husarkitekter och har på uppdrag för Statens Fastighetsverk genomfört en ombyggnad av lokalerna för att möta dagens krav på tillgänglighet, flexibilitet, klimat och säkerhet. Det nya Scenkonstmuseet kommer att öppnas under 2017. Ett upplevelse center för dans, musik och teater.

scenkonst_07 scenkonst_06 scenkonst_05 scenkonst_04 scenkonst_03 scenkonst_02 scenkonst_01

5 augusti, 2015

Några dagar i Prag med familjen

Vi har bokat ett hotellrum några månader tidigare och har turen att få en trevlig minisvit. Ute är det mer än 30 grader varmt. Ni som känner mig vet att jag och värme inte går särskilt bra ihop. Det visar sig dock att Prag är en mycket trevlig sommarstad att promenera i. Det finns massor av små ställen som serverar kaffe, glass och framför allt kall öl. Nästa alla butiker har bra aircondition och det finns många sevärdheter att titta på.

Vi promenerar ner genom de smala gränderna till Gamla torget. Där ligger förutom det astronomiska uret även Týnkyrkan med sina två torn, byggd i gotisk stil på 1400 talet. Vi fortsätter vidare ner mot de judiska kvarteren som har mycket historia att berätta. Vi besöker den gamla judiska kyrkogården. Gravstenarna lutar åt alla håll. Då judarna begraver sina döda i flera lager, ibland mer än 20 på varandra, beräknar man att ungefär 80 000 personer vilar här. När hungern sätter in meddelar min dotter att en av hennes kompisar varit i Prag och ätit fantastiska hamburgare. Efter en del letande hittar vi fram till Joy Burger Bar, de gör verkligen jättegoda hamburgare, önskar de fanns i Stockholm också.

Vi tar en tur på floden Moldau och ser Karlsbron från vattnet. Bron byggdes redan 1357 på order av Kung Karl IV. Många tycker att det är en av världens vackraste broar. Om man promenerar tillbaka från Karlsbron till Gamla torget kommer man förbi Prags smalaste hus, Hotell Clementin Old Town Praha. Det är bara 3,28 meter på bredden. På Skorepkagatan upptäcker jag en man som hänger i en hand högt över marken. Det visar sig vara en staty av Siegmund Freud. Hänga kvar eller släppa taget? På det hela en mycket trevlig tur. Den svenska kronan gör att restaurangbesök och taxiresor känns mycket prisvärda.

Med vänlig hälsning,
Sten Jansin

Prag_01 Prag_02 Prag_03 Prag_04 Prag_05 Prag_06 Prag_07 Prag_08 Prag_09

1 juli, 2015

Katarina Pelinska
Katarina Pelinska
Landskapsarkitekt LAR/MSA

Ulriksdal, Nybyggnad skola och idrottshall

En varm dag i juli åkte jag tillsammans med Katarina Pelinska från Tengbom ut till Ulriksdalsskolan i Järva krog. Vi hade tur både med väder och lekande barn på plats. Tengbom skriver så här om landskapet.

Koncept växtkraft. Gestaltningen syftar till att skapa länkar mellan olika fysiska strukturer, aktivitetsytor och sociala grupperingar. Målet är att kunna erbjuda flexibla och varierade zoner till barn i olika åldrar och med skilda behov. Skolgårdens utformning integreras i det nya området Ulriksdal och i den befintliga naturmarken. Gården är tänkt att även kunna användas av allmänheten efter skoltid.

Ulriksdalsskolan_b1 Ulriksdalsskolan_b2 Ulriksdalsskolan_b3 Ulriksdalsskolan_b4 Ulriksdalsskolan_b5 Ulriksdalsskolan_b6 Ulriksdalsskolan_b7

24 juni, 2015

Mattias Lindqvist
Mattias Lindqvist

Vasallen Vaxholm

I Rindö Hamn bor du mitt i en modern och levande skärgårdsmiljö, men har samtidigt nära till storstadens utbud av affärer, restauranger med mera. Jag fick i uppdrag av Mattias Lindqvist att fotografera Vasallens visningslägenhet som är smakfullt inredd av Norrgavel. Lägenheten ligger i före detta kasern 4 på anrika KA1 på Rindö i Vaxholm. Arkitekter för ombyggnaden var Equator Stockholm.

rindo_25 rindo_16 rindo_08 rindo_03

10 december, 2014

magnus_almung
Magnus Almung
Arkitekt SAR/MSA

Ridhuset K1 vinner arkitekturpris

I hård konkurrens tog Tengbom med det nya ridhuset K1 hem vinsten av Fortifikationsverkets arkitekturpris 2014. Det nya ridhuset kommer framförallt brukas av Försvarsmakten, Polisrytteriet och Föreningen för den Beridna Högvakten, men kommer även kunna användas till uppvisningar och tävlingar. Ridhuset är en 105 meter lång byggnad som med sin faluröda fasad anspelar på en modern lada. Byggnaden har symmetri som signum, med både portar och taklanterniner som är symmetriskt placerade. Interiören är ljus och luftig tack vare den smäckra takstolskonstruktionen, med stora glasytor som släpper in mycket ljus, utan att blända hästarna. Interiören är av laserad björkplywood med läktarplatser för 750 åskådare.

Ansvarig arkitekt är Jan Izikowits. Ansvarig ridhusarkitekt och projekterings ledare Eva Sellergren. Handläggande arkitekt och designansvarig för detaljer Magnus Almung. Ansvarig byggnadsingenjör Anders Nilsson. Antikvarisk sakkunnig Karin Svenonius. Ridhusexpert Elisabeth Lundgren. Ansvarig landskapsarkitekt Per Qvist.

Gestaltningen av de runda ridhusfönstren har utförts av konstnärerna Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten.

ridhus_01 ridhus_02 ridhus_03 ridhus_04 ridhus_05 ridhus_06 ridhus_07

25 november, 2014

Anders Tväråna
Anders Tväråna
Arkitekt SAR/MSA

Nytt väderskydd vid södra bryggan på Grinda

En sen höstdag tog jag Waxholmsbåten ut i en tyst och nästan folktom skärgård. På uppdrag av Anders Tväråna på White ska jag fotografera deras ny ritade vindskydd.

Huset är det första provbygget av det som är tänkt att bli en serie av väderskydd för Skärgårdsstiftelsen. Avsikten med byggnaden är att skapa ett tillgängligt väderskydd att använda för rast och väntande på färjan. Det skall även fungera för personer med rörelsenedsättning.

Huset byggs av trävirke i återkommande dimensioner. Så få olika dimensioner som möjligt eftersträvas. Det har inga dörrar eller fönster – alla öppningar byggs som hål i panelen. Träet kommer med tiden få en naturlig silvergrå färg.

grinda_02 grinda_08 grinda_05x grinda_25

12 november, 2014

Björn Thyberger
Björn Thyberger
Arkitekt SAR/MSA

Västertorn på Riddarholmen

Björn Thyberger på Erséus Arkitekter tog mig med på en riktig tidsresa genom 1700- och 1800-talets Stockholm när vi gick runt på Västertorn. Dom har som husarkitekter fått i uppdrag från Statens fastighetsverk att totalrenovera byggnaden. Så här beskriver dom uppdraget.

Raden av byggnader tillkom i etapper under 1700- och 1800-talet. I husen fanns pantlånekontor ”Generalassistancekontoret” och senare Auktionsverket. Dessa verksamheter hade en enorm betydelse för Stockholms fattiga. På 1950-talet byggdes längans hus ihop med en enhetlig fasad mot öster och invändigt med genomgående korridorer för kontorsverksamhet. Arkitekt var Cyrillus Johansson. Mot kajen finns lokaler för utåtriktade verksamheter. Huset är ombyggt med nya installationer och renoverade ytskikt. Lokalerna har fått modern tillgänglighet och ökad flexibilitet med bland annat en ny entré mot Birger Jarls torg. Hyresgäster är Miljööverdomstolen och Justitiekanslerämbetet.

vastertorn_19 vastertorn_17x vastertorn_13 vastertorn_48

28 oktober, 2014

Ulla Bladh
Ulla Bladh
Arkitekt SAR/MSA

Aktivitetsbaserat i Folksamskrapan

Tillsammans med Ulla Bladh och Kristina Berggren från Tema fotograferade vi Folksam.

Tema har sedan 2008 varit engagerade i kv Tullgården, Folksams huvudkontor i Skanstull Stockholm. Tema har varit med och gjort ett antal utredningar för Folksams räkning, som så småningom resulterade i ett beslut att de 2 000 personer som arbetar i byggnaderna skulle lokaliseras i den norra delen av kvarteret. Folksam ville också hitta en användning för de tomma datahallarna som inte längre användes. Tema har varit ansvariga arkitekter för att resultatet blivit ett modernt ombyggt kontor för aktivitetsbaserat arbetssätt, en stor konferensanläggning och en Friskis & Svettisanläggning.

folksam_17x folksam_stol folksam_24x folksam_09

15 september, 2014

Kungliga Bibliotekets Annex i Stockholm har utsetts till vinnare av årets Svenska Ljuspris 2014

I ett pressmeddelande från 2014-09-10 skriver Ljuskultur.se ”Fint samspel mellan dagsljus och elljus belönar Kungliga Bibliotekets Annex med ett prestigefyllt pris.” Läs hela nyheten hos Ljuskultur.

Tillsammans med ljusdesignföretaget ÅF Lighting och Murman Arkitekter fotograferade vi Kungliga Bibliotekets Annex. Då objektet nu vunnit Svenska Ljuspriset 2014 så väljer vi att visa några extra bilder.

kungliga_biblioteket_n_14 kungliga_biblioteket_n_03 kungliga_biblioteket_n_12 kungliga_biblioteket_c_17 kungliga_biblioteket_c_12 kungliga_biblioteket_c_19

19 augusti, 2014

Lars Werner
Lars Werner
Arkitekt SAR/MSA

Kv Välmågan

I det nya området Lindhagen på nordvästra Kungsholmen har ÅWL Arkitekter ritat kvarteren Välmågan 4 och 5. Båda kvarteren byggs i en hästskoform. Vi har fotograferat gårdar och fasader mot Lindhagsgatan och Kjellgrensgatan.

Byggherre Kv Välmågan 4, JM, 93 bostadsrätter
Byggherre Kv Välmågan 5, Stockholmshem, 104 hyresrätter.
Fasadmosaiker mot Lindhagensgatan: Fredrik Landergren, konstnär.

Ansvarig arkitekt Lars Werner SAR/MSA

valmagan_18 valmagan_03 valmagan_06 valmagan_20

20 juli, 2014

susanna_juhlin_glembrandt
Susanna Juhlin Glembrandt
Arkitekt SAR/MSA

S:t Görans reservkraftverk

Ansvarig Arkitekt Susanna Juhlin Glembrandt på Nyréns bad oss fotografera deras nya reservkraftverk. När jag först hörde om uppdraget såg jag framför mig en liten fyrkantig tegelbyggnad. Döm om min förvåning när jag kom dit och upptäckte denna spännande byggnad.

På uppdrag av Locum AB har Nyréns utformat en ny byggnad för reservkraftverk inom St. Görans sjukhus. Den nya byggnaden är lokaliserad till en plats sydväst om St. Görans sjukhuskomplex, i anslutning till sjukhusets matsal (ritad av Ralph Erskine). Byggnaden är insprängd i en bergsslänt i det som historiskt varit en del av den gamla sjukhusparken, men som under lång tid varit igenväxt och dominerats av sly.

reservkraft_14 reservkraft_17 reservkraft_09 reservkraft_21

27 juni, 2014

Jens Dymling
Jens Dymling
Arkitekt SAR/MSA

Fyrishov multihall Uppsala

Vi fick uppdraget av Tengbom att fotografera den nya multihallen både interiört, exteriört och på natten. Ansvarig arkitekt var Christer Blomqvist och handläggande arkitekt var Jens Dymling. Med tillbyggnaden önskar Fyrishov AB utveckla och förstärka sin sport- och evenemangsverksamhet.

Nybyggnaden består av en hög – och lågdel, där den högre inhyser 4st spelplaner för handboll och basket fördelat på 2 plan. Den lägre knyter an till den befintliga byggnaden och har utförts med en semitransparent polykarbonatfasad. Materialen är genomgående ljusa och kontraster skapas genom skillnader i texturer, glanstal och transparens.

fyrishov_04 fyrishov_19 fyrishov_31

9 april, 2014

Johan Brogren
Johan Brogren
Arkitekt MSA

Signalfabriken Sundbyberg

Brunnberg & Forshed Arkitektkontor har på uppdrag av Alecta, Newsec och NCC förvandlat ett slitet industrikvarter till ett dynamiskt kvarter där bostäder samsas med butiker, kontor, restauranger, gym och hotell. Alla entréer vänder sig inåt mot två torg, och besökare och boende når kvarteret genom ett antal portiker mot Sundbybergs torg och Vasagatan/Landsvägen.

Projektet innefattar allt från ombyggnad av befintliga industrilokaler till rymliga, unika lägenheter, till nybyggda kontorslokaler och lägenheter.

Vi fick uppdraget av arkitekt Johan Brogren att försöka fånga dom många olika huskroppar som tillsammans skapar Signalfabriken. Arkitektur av många olika slag, vägg i vägg, där många spännande möten sker. Vi fotograferade människor på torgen och även en del interiörer och blev särskilt förtjusta i restaurangen The Public grill and bar.

signalfabriken_86 signalfabriken_58 signalfabriken_34 signalfabriken_25

10 februari, 2014

Martin Hellberg
Martin Hellberg
Landskapsarkitekt LAR/MSA
Ljusarkitekt

Sandvik AB:s huvudbyggnad

Ljusdesign fotograferat för Tengbom.

Ansvariga för projektet är Martin Hellberg och Micaela Pärsdotter Andersson.

Jag möttes av Martin Hellberg i Sandviken när det skymde. Tillsammans fotograferade vi ett av Tengboms senaste ljusdesignprojekt. Regnet hängde i luften hela tiden men vi hann precis klart innan det övergick i ett iskallt vinterregn. Så här beskriver Martin själv projektet:

För att skapa uppmärksamhet kring Sandvik AB:s 150-års jubileum fick huvudbyggnaden en ny ljussättning. Installationen omfattar ny fasadbelysning, ny belysning av huvudentrén, ny belysning av mittpartiet som vetter mot fabriksområdet samt ny belysning av närområdet kring huset. För att kunna anpassa den nya belysningsanläggningen till byggnaden fullt ut så har en del av utrustningen specialdesignats för projektet och installationen har utrustats med ett styrsystem för kontroll av nivåer och färger.

sandviken_10 sandviken_08 sandviken_20

13 januari, 2014

Mette Pettersson
Mette Pettersson
Kontorschef Stockholm

Studenthuset Frescati

Erséus Arkitekter vann 1:a pris i tävling om kårhus och ny entre till Stockholms universitet.

Byggnaden karaktäriseras av tre horisontella element av olika material; en sockelvåning i sten som är inarbetad i markbehandlingen, en mellanliggande våning helt i glas och överst en låda av trä.

Tillsammans med ansvariga arkitekterna Mette Pettersson och Fredric Scherman har vi fotograferat hela huset. När man kommer in i entrén möts man av Gabriel Lesters stora konstverk TWIRL. Man får upplevelsen av att 100 tals vita pappersark singlar ner från taket. Naturligt dagsljus leds in via ett system från Parans. Huset innehåller t.ex. kåradministration, kårexpedition, studievägledning, samlingslokaler, café, och studieplatser. Studenthuset ska utgöra den självklara samlingspunkten för studenterna vid Stockholms universitet.

studenthuset_24_1000pix studenthuset_01_1000pix studenthuset_mette_1400pix

12 januari, 2014

Kai Piippo
Kai Piippo PLDA
Designchef
Ljusarkitektur

Engelbert juvelbutik

Vi har fotograferat Engelbert juvelbutik för Ljusarkitektur – part of ÅF Lighting.

Ljusdesigners har varit Kai Piippo och Lina Färje.

Engelbert juvelbutiks flagship store ligger på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Ljusarkitektur har skapat belysningen som utgör en integrerad del av arkitekturen och framhäver smyckena på bästa sätt genom att belysningen i montrarna går att variera beroende på vad som exponeras. För inredningen står Christian Halleröd som har skapat en varm och välkomnande interiör med trämaterial.

Ring engelbert_a_01_800pix engelbert_07_800pix